Reklama
Streftec Network:    SlovakNHL.sk  ·  SlovakKHL.sk  ·  SlovakFitness.sk
Staňte sa našími fanúšikmi:      
ikonka
03. 02. 2014 ⋅ Marek Kantorík Reprezentácia 0 komentárov

Olympiáda v Soči nám už klope na dvere!

Zimné olympijské hry v ruskom Soči odštartujú už piatok podvečer nášho času. V tomto článku vám prinášame krátky prehľad toho najpodstatnejšieho pred ich štartom.

SOČI PORAZILO PCHJONGČCHANG

Ruské Soči sa dostalo na konečný zoznam kandidátov spolu s juhokórejským Pchjongčchangom a rakúskym Salzburgom. Víťaztvo oznámil prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge 4. júla 2007 počas 119. zasadnutia členov MOV.

V prvej fáze museli kandidátske mestá po schvalení od svojich národných olympijských výborov poslať prihlášku a vyplniť dotazník do 1. februára 2006. Boli to mestá Almanty (Kazachstan), Bordžomi (Gruzínsko), Jaca (Španielsko), Pchjongčchang (Južná Kórea), Salzburg (Rakúsko), Soči (Rusko) a Sofia (Bulharsko). Troch finalistov vybrala výkonná rada MOV 22. júna 2006.

Hlasovanie prebiehalo v dvoch kolách. V prvom získala najviac hlasov metropola Južnej Kórei (36), zatiaľ čo ruský zástupca obdržal iba o dva menej. Mozartovo mesto dostalo 25 hlasov a do druhého (finálového) kola nepostúpilo. V ?om sa karta obrátila a zatiaľ čo Pchjongčchang získal 47 hlasov, Soči dostalo o štyri viac, t.j. 51.

V obľúbenom čiernomorskom letovisku tak mohli oslavovať, pretože zimné olympijské hry sa na území Ruskej federácie uskutočnia vôbec prvýkrát (V roku 1980 zavítali najlepší športovci do Moskvy za čias Sovietskeho zväzu). V prospech Soči rozhodla predovšetkým silná verejná a politická podpora zo strany mesta i štátu či lyžiarske stredisko Krasnaja Poliana, ktoré navrhla rovnaká spoločnosť spolupracujúca na zjazdovkách na predchádzajúcej zimnej olympiáde v kanadskom Vancouveri.

OLYMPIJSKÝ PARK

Olympiáda sa bude konať v novopostavenom Olympijskom parku, ktorý pozostáva z nasledujúcich štadiónov a miest.

SOČI: Fišt štadión (ceremónia, 40 000 divákov), Bolšoj štadión (ľadový hokej, 12 000 divákov), Šajba aréna (ľadový hokej, 7 000 divákov), Adler-Arena (rýchlokorčuľovanie, 8 000 divákov), športová hala Ajsberg (krasokorčuľovanie a short-track, 12 000 divákov), Leďanoj kub (curling, 3 000 divákov), Hlavná olympijská dedina, Medzinárodné vysielacie centrum a hlavné novinárske stredisko.

HORSKÉ STREDISKO KRASNAJA POLIANA: Lyžiarsky areál Laura (biatlon a beh na lyžiach), Roza Chutor Extreme Park (akrobatické lyžovanie a snoubording), Lyžiarsky areál Rosa Chutor (alpské lyžovanie), Bobová a sánkarská draha Sanki (boby, sánky, skeleton), Ruskie Gorki (skoky na lyžiach a severská kombinácia), Plošina Roza Chutor (olympijská dedina)

PRIBUDLI DISCIPLÍNY

Na ZOH sa kvalifikovalo viac ako 2500 športovcov z 88 krajín, čo je rekord zimných olympiád, ktorí zabojujú až o 98 sád medailí. V Soči totižto pribudlo dvanásť nových súťaží – zmiešaná štafeta biatlon, ženské skoky na lyžiach, zmiešané tímové krasokorčuľovanie, zmiešane tímove sane, mužský aj ženský lyžiarsky half-pipe (tzv. U-rampa), mužský aj ženský lyžiarsky slopestyle (freestyle), mužský aj ženský snouboardový slopestyle (freestyle), mužský aj ženský snouboardový paralelný slalom.

SLOV?CI V SOČI

Slovensko vyšle do Soči 62 športovcov. Svojich zástupcov majú akrobatické lyžovanie (Natália Šlepecká, Zuzana Stromková), alpské lyžovanie (Petra Vlhová, Jana Gantnerová ml., Barbara Kantorová, Barbora Lukáčová, Kristína Saalová, Adam Žampa, Matej Falat, Martin Bendík, Andreas Žampa), beh na lyžiach (Alena Procházková, Daniela Kotschová, Martin Bajčičák, Peter Mlynár), biatlon (Tomáš Hasilla, Pavol Hurajt, Matej Kazár, Miroslav Matiaško, Martin Otčenáš, Paulína Fialková, Jana Gereková, Martina Chrapánová, Anastasia Kuzminová, Terézia Poliaková), boby (Milan Jagnešák, Lukáš Kožienka, Juraj Mokráš, Martin Tešovič), hokej (25 hráčov), krasokorčuľovanie (Nicole Rajičová), rýchlokorčuľovanie na krátkej dráhe (Tatiana Bodóvá) a sane Jozef Ninis (muži), Viera Gbúrová (ženy), Marián Zemaník - Jozef Petrulák, Marek Solčanský - Karol Stuchlák (dvojice).
Daj svetu vedieť o svojom názore. Pridaj prvý komentár k článku.
Reklama
Najnovšie články
Reklama Hokej - Online Hry - Vychutnaj si pocit víťazstva!
Reklama

O SLOVAKKHL.SK
Mladší z hokejových webov z dielne Streftecu vznikol v roku 2010. Ide o spravodajský portál o Kontinentálnej hokejovej lige číslo 1 na Slovensku. Sústredí sa predovšetkým na Slovákov, ale ako jeden z mála webov v republike prináša aj novinky o hráčoch iných národností.

   NAŠA RODINA:
SlovakNHL.sk - Národná hokejová liga, Slováci v NHL, AHL, CHL
SlovakFitness.sk - posilňovanie, zdravý životný štýl
Databáza cvikov - Databáza cvikov pre rozvoj svalových partií

MOBILNÁ VERZIA   |   REKLAMA

Google+   Facebook   Twitter   RSS

© 2010 - 2024 SlovakKHL.sk.

Webdesign and Internet media - Streftec

TOPlist