Reklama
Streftec Network:    SlovakNHL.sk  ·  SlovakKHL.sk  ·  SlovakFitness.sk
Staňte sa našími fanúšikmi:      
12. 04. 2018 ⋅ Marián Masaryk Správy 0 komentárov

Štatistiky a fakty pred 10. finále KHL: Demitrov rekord je v ohrození (preview)

V sobotu odštartuje záverečný boj o víťaza 10. sezóny KHL. Gagarinov pohár získa buď CSKA Moskva, alebo Ak Bars Kaza?. Ponúkame vám krátky prehľad zaujímavých faktov a štatistík pred vyvrcholením ročníka.

Kaza? chce tretí titul, Azevedo siaha na rekord Demitru

Víťaz Východnej konferencie postúpil už do štvrtého finále, čo je najviac od vzniku súťaže. Vyhral prvé dva ročníky (2009, 2010) a v roku 2015 podľahol vo finále Petrohradu. Tento rok sa do? prebojoval pomerne hladko, len s dvomi prehrami. V prvom i treťom kole si podľa očakávaní poradil s Chabarovskom (4:1), resp. Čeľabinskom (4:0), ktorý napokon získal bronz. Prekvapením bola rýchla séria v konferenčnom semifinále s vicemajstrom z Magnitogorska (4:1).

Kaza? ovládla východnú časť ligovej tabuľky aj v základnej časti a celkovo bola štvrtá so ziskom rovných 100 bodov. Jej najproduktívnejší hráč Jiří Sekáč, ktorý vynechal ostatné štyri duely play-off pre zranenie, bol až 12. v bodovaní. Vo vyraďovacích bojoch pritom má tím hneď troch hráčov v prvej osmičke. Ťahú?om a zárove? lídrom produktivity i tretím najlepším strelcom play-off je Justin Azevedo, ktorý nazbieral zatiaľ 21 bodov (7+14).

Práve Kanaďan s portugalskými kore?mi môže prekonať ligový rekord, ktorý ako prvý stanovila slovenská legenda Pavol Demitra v roku 2011 v drese Jaroslavle. Bodoval v 12 zápasoch po sebe, čo o štyri roky neskôr napodobnil Sergej Moziakin z Magnitogorska v majstrovskom roku 2016. Azevedo má aktuálne na konte 11-zápasovú bodovú sériu. Rovnaké ťahali aj Moziakin pred rokom a Josef Vašíček z Jaroslavle v roku 2011.

Azevedo drží aj jeden unikátny a neprekonateľný rekord play-off. V roku 2014 skóroval vo všetkých siedmich dueloch finále Gagarinovho pohára v drese zdolaného Levu Praha. Tento zápis môže už len zopakovať. Pôjde o jeho tretie finále v kariére po rokoch 2014 a 2015. Taktiež už je novým rekordérom Kazane s 21 bodmi v play-off. Prekonal zápis Alexeja Morozova z roku 2009 (19 bodov).

Pozri aj:
Poznáme prvého finalistu. Kaza? si zahrá o tretí Gagarinov pohár + video


Nečakaný hrdina v maske môže doviesť CSKA k prvému postsovietskemu titulu

Armádny klub bol v základnej časti druhým najlepším tímom KHL o 14 bodov za dominantným Petrohradom. Práve obhajcu titulu však vyradil v konferenčnom finále (4:2) a postúpil do druhého záverečeného boja o Gagarinov pohár v histórii. V roku 2016 v ?om podľahol Magnitke po tom, ako urobil s SKA krátky proces (4:0). S najbohatším ruským tímom sa prvýkrát v play-off stretol v roku 2015, keď taktiež vo finále Západnej konferencie vypadol až po sedemzápasovej sérii.

Najúspešnejší moskovský klub má na konte už 31 titulov v domácej najvyššej súťaži, ale od rozdelenia Sovietskeho zväzu sa dostal do finále prvýkrát až pred dvomi rokmi. Teraz ho do? doviedol s 9 gólmi najlepší strelec play-off Michail Grigorenko a prekvapivo aj náhradný brankár Lars Johansson, ktorý v jeho premiérovej sezóne v KHL zasiahol do štyroch duelov play-off. Zažiaril najmä v posledných dvoch proti SKA, v ktorých zastavil všetkých 74 striel.

„Necítim sa byť hrdinom. Bol to tímový výkon. Ukázali sme našu súdržnosť, spoluhráči predo mnou blokovali strely, bojovali sme jeden za druhého a napokon sme zvíťazili,“ povedal 30-ročný Švéd po rozhodujúcom šiestom zápase série (3:2 PP). Vystriedal v ?om bezradného Iľju Sorokina po tom, ako vychytal čisté konto v predošlom dueli v Petrohrade (1:0).

Práve Sorokin bol dlho jasnou jednotkou tímu a aj úvod play-off mal fantastický. V piatich z prvých šiestich zápasov neinkasoval, no potom prišli zaváhania v dôležitých súbojoch. CSKA si v prvom kole play-off hladko poradilo s mestským rivalom Spartakom (4:0), no potom absolvovalo vyrovnaný boj s Jokeritom (4:2). Súčasťou série bol najdlhší zápas v histórii KHL.

Pozri aj:
KHL má za sebou najdlhší zápas histórie! + video

Obhajca končí v semifinále. CSKA vyradilo Petrohrad a zahrá si o titul! + video

Obhajcovi hrozí koniec. CSKA získalo finálový mečbal! + video

Zaujímavosťou je, že ani v 10. sezóne KHL nevyhrá Gagarinov pohár tím, ktorý bol najlepší po základnej časti. Doposiaľ sa len raz stalo, že víťaz dlhodobej fázy ročníka postúpil do finále. V roku 2016 to dokázalo CSKA, ktoré ovládlo základnú časť celkovo až štyrikrát, najviac zo všetkých tímov, vrátane troch rokov po sebe. Kým CSKA bojuje o svoj premiérový titul, Ak Bars môže ako prvý tím vyhrať tretí. Po dva majú okrem nej Petrohrad, Dynamo Moskva a Magnitka. Jediným iným víťazom bola Ufa (2011).


Rozpis finále 10. sezóny KHL:

Ak Bars Kaza? – CSKA Moskva, sobota 14. apríla (16:00)
Ak Bars Kaza? – CSKA Moskva, pondelok 16. apríla (18:00)
CSKA Moskva – Ak Bars Kaza?, streda 18. apríla (18:30)
CSKA Moskva – Ak Bars Kaza?, piatok 20. apríla (18:30)
*Ak Bars Kaza? – CSKA Moskva, nedeľa 22. apríla (16:00)
*CSKA Moskva – Ak Bars Kaza?, utorok 24. apríla (18:30)
*Ak Bars Kaza? – CSKA Moskva, štvrtok 26. apríla (18:00)
* – ak bude potrebné

Prehľad doterajších víťazov KHL (+ porazení finalisti):

2008/09: Ak Bars Kaza? (4:3 vs Lokomotiv Jaroslavľ)
2009/10: Ak Bars Kaza? (4:3 vs HC MVD Balašicha)
2010/11: Salavat Julajev Ufa (4:1 vs Atlant Moskovská oblasť)
2011/12: Dynamo Moskva (4:3 vs Avangard Omsk)
2012/13: Dynamo Moskva (4:2 vs Traktor Čeľabinsk)
2013/14: Metallurg Magnitogorsk (4:3 vs Lev Praha)
2014/15: SKA Petrohrad (4:1 vs Kaza?)
2015/16: Metallurg Magnitogorsk (4:3 vs CSKA Moskva)
2016/17: SKA Petrohrad (4:1 vs Magnitogorsk)
reklama
Daj svetu vedieť o svojom názore. Pridaj prvý komentár k článku.
Reklama
Slovan Bratislava v KHL
Reklama Hokej - Online Hry - Vychutnaj si pocit víťazstva!
Reklama

O SLOVAKKHL.SK
Mladší z hokejových webov z dielne Streftecu vznikol v roku 2010. Ide o spravodajský portál o Kontinentálnej hokejovej lige číslo 1 na Slovensku. Sústredí sa predovšetkým na Slovákov, ale ako jeden z mála webov v republike prináša aj novinky o hráčoch iných národností.

   NAŠA RODINA:
SlovakNHL.sk - Národná hokejová liga, Slováci v NHL, AHL, CHL
SlovakFitness.sk - posilňovanie, zdravý životný štýl
Databáza cvikov - Databáza cvikov pre rozvoj svalových partií

MOBILNÁ VERZIA   |   REKLAMA

Google+   Facebook   Twitter   RSS

© 2010 - 2024 SlovakKHL.sk.

Webdesign and Internet media - Streftec

TOPlist