Vyhľadávanie
MS 2014

Rusi zdolali Fínov a stali sa majstrami sveta!

Autor: Marek Kantorík  /   25. mája 2014

Novými majstrami sveta sa stali ruskí hokejisti, ktorí vo finálovom stretnutí zdolali Fínov 5:2. Tretie miesto patrí Švédom, zatiaľ čo Česi skončili štvrtí.

Rusko – Fínsko 5:2 (1:1, 2:1, 2:0)

Góly: 11. Širokov (Zaripov), 29. Ovečkin (Šipačov), 36. Malkin (Zaripov), 45. Zaripov (Širokov), 56. Tichonov - 20. Pakarinen (Lehtera), 27. Palola (Jormakka, Lehtera)

V úvode zápasu sa na ľade iskrilo, ale rozhodcovia po menších šarvátkach nevylučovali. Na konci druhej minúty však poslali na trestnú lavicu Burmistrova i Salomäkiho a keď v polovici tretej minúty fauloval Ovečkin, Fíni hrali prvýkrát v početnej výhode. Rusi sa ubránili a po návrate jednej zo svojich ofenzívnych hviezd na ľad mali aj oni presilovú hru. Prvý gól stretnutia mohol streliť v deviatej minúte Palola, ale Bobrovskij bol na mieste. O dve minúty na to sa rozsvietilo červené svetlo za Rinneho chrbtom. Sergej Širokov vystrelil z uhla a presilovkovým gólom poslal Rusov do vedenia. Aktívny Palola mal na hokejke vyrovnanie, ale proti Bobrovskému opäť neuspel. Približne pol minúty pred prvou sirénou spálil ďalšiu šancu Salomaki, ale tri sekundy pred koncom prvého dejstva napokon vyrovnal Pakarinen.

Článok pokračuje pod reklamou


V polovici 26. minúty sa ocitol na trestnej lavici Zaripov, a tak si Suomi zahrali ďalšiu presilovú hru. Jormakkovu delovku z medzikružia Bobrovskij vyrazil, ale na následnú dorážku Oliiho Palolu bol už prikrátky. Fíni sa z vedenia tešili iba 43 sekúnd. Aktívny Ovečkin najskôr mieril tesne vedľa Rinneho svätyne, ale hneď na to sa ocitol pred brankárom úplne sám a bekhendom poslal puk za jeho chrbát. Fíni sa mohli dostať opäť do vedenia v presilovej hre, ale Palola ani Komarov neuspeli. To, čo sa nepodarilo im, vyšlo Rusom. Rozhodcovia vylúčili v 34. a 35. minúte dvoch fínskych hráčov a hoci brániaca sa trojica spolu s Rinnem odolávala drvivému tlaku súpera, sekundu pred koncom presilovej hry päť na tri skóroval Jevgenij Malkin.

V 43. minúte mohol vyrovnať štvrtý fínsky útok, ale voľný Huhtala nedokázal zakončiť. Hneď na to vylúčili rozhodcovia Sallinena a Rusi po krásnej akcii, na ktorej konci bol Danis Zaripov, zvýšili už na 4:2. Obrovskú príležitosť na zníženie spálil Lehterä, ktorý dorážkou narazil iba na Bobrovského betóny. V ďalšej fínskej početnej výhode bol blízko ku gólu Palola, ale z mierneho uhla nastrelil len žŕď. Rusi hrali aktívnejšie a súpera nepúšťali do vyloženejších šancí. Štyri minúty pred koncom dal bodku za šampionátom jeho najproduktívnejší hráč Viktor Tichonov, ktorý zaznamenal piaty ruský gól.

Ruskí hokejisti získali piatykrát vo svojej novodobej histórii zlaté medaily. Od roku 2008 triumfovali až štyrikrát.

Zostava Ruska: Bobrovskij – Denisov, Čudinov, Kutuzov, Medvedev, Jakovlev, Belov, Zubarev – Ovečkin, Šipačov, Plotnikov – Tichonov, Malkin, Kuľomin – Širokov, Anisimov, Zaripov – Kalinin, Burmistrov, Dadonov – Kuznecov.

Zostava Fínska: Rinne – Mäntylä, Hietanen, Ohtamaa, Karalahti, Kivistö, Lajunen, Marttinen – Pakarinen, Kontiola, Lehterä – Komarov, Jokinen, Haula – Jormakka, Immonen, Palola – Salomäki, T. Sallinen, Huhtala – J. Sallinen.

Konečné poradie:

1. RUSKO
2. FÍNSKO
3. ŠVÉDSKO
4. Česko
5. Kanada
6. USA
7. Bielorusko
8. Francúzsko
9. SLOVENSKO
10. Švajčiarsko
11. Lotyšsko
12. Nórsko
13. Dánsko
14. Nemecko
15. Taliansko --- zostup do I. divízie
16. Kazachstan --- zostup do I. divízie



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku
Dôležité termíny
Majstrovstvá sveta juniorov
26. decembra 2022 - 5. januára 2023

CHL/NHL Top Prospects Game
25. januára 2023

Vstupný draft NHL
28. a 29. júna 2023
SlovakKHL.sk je portál, ktorý od roku 2010 poskytoval spravodajstvo z KHL zamerané predovšetkým na slovenských hráčov. Od februára 2022 pokrýva mladé slovenské nádeje v popredných zámorských ligách.

© 2010 - 2024 SlovakKHL.sk

Facebook
SlovakKHL.sk
TOPlist