Vyhľadávanie
Správy

Viaceré tímy priviedli posily z NHL, Dynamo Moskva sa obnovuje (prestupy)

Autor: Marián Masaryk  /   31. júla 2017

Viaceré popredné tímy KHL sa v ostatných týžd?och posilnili o niekoľkých hráčov zo zámorskej NHL. Mnohé ligové hviezdy tiež zmenili pôsobisko. Transakcie priebežne aktualizujeme...


Liubimov a Grigorenko sa vracajú do CSKA, Muršak odchádza, Sorokin zostáva

Dvadsaťpäťročný útočník Roman Liubimov sa vracia do materského klubu po roku v NHL. V 47 zápasoch za Philadelphiu Flyers nazbieral šesť bodov za štyri góly a dve asistencie. Bronzový medailista z MS 2016 sa upísal CSKA na tri roky. V jeho drese už absolvoval 185 duelov so ziskom 34 bodov. Vlani si s ním zahral vo finále KHL.

O štyri roky mladší Sorokin zatiaľ v zámorí nechytal, aj keď ho tím New York Islanders draftoval v roku 2014 zo 78. miesta. S CSKA predĺžil spoluprácu o tri roky. Do Moskvy prišiel výmenou z Novokuznecka v roku 2014. Bol najlepším brankárom sezóny 2015/16, dvakrát sa zúčastnil Zápasu hviezd a získal dve bronzové medaily z MS.

Článok pokračuje pod reklamou



Dvadsaťtriročný útočník Michail Grigorenko sa upísal CSKA tiež na tri roky po dvoch sezónach v tíme Colorado Avalanche. Dvanástka draftu 2012 odohrala v NHL 217 zápasov aj v drese Buffala Sabres s bilanciou 22 gólov a 42 asistencií. Rodák z Chabarovska ešte v KHL nehral po tom, čo ho CSKA draftovalo v roku 2011 z ôsmeho miesta.


Slovinský útočník Jan Muršak po viac ako troch sezónach opúšťa CSKA a smeruje do tímu Torpedo Nižný Novgorod. V KHL odohral 186 zápasov so ziskom 124 bodov aj za Chabarovsk po šiestich sezónach v zámorí a v nadnárodnej EBEL. V NHL absolvoval 46 duelov v drese Detroitu Red Wings. V roku 2013 vyhral Calderov pohár s jeho „farmou“ spolu s Tomášom Tatarom i Tomášom Jurčom.



Do CSKA smeruje aj 24-ročný obranca Nikita Nesterov, ktorý sa stal neobmedzeným voľným hráčom po troch sezónach v NHL. Podľa Igora Eronka zo Sport-Express sa obe strany dohodli na trojročnej zmluve. Nesterov už odohral v KHL 45 zápasov za tím z rodného Čeľabinska pred odchodom do zámoria. Tam absolvoval 132 duelov v dresoch Tampy Bay a Montrealu.



Ďalšou posilou CSKA je 20-ročný krídelník Kirill Kaprizov, ktorý žiaril na ostatných Majstrovstvách sveta juniorov. Taktiež s ním podpísal trojročnú zmluvu. Predošlý ročník v Ufe bol jeho prelomovým. V 49 zápasoch nazbieral 42 bodov (20+22) a v piatich dueloch svojho prvého play-off KHL trikrát skóroval. V lige už odohral 133 zápasov so ziskom 77 bodov, väčšinu za tím z jeho rodného Novokuznecka. Už dvakrát si zahral v Zápase hviezd.


Kalinin smeruje do tímu šampióna KHL, Kovaľčuk i Gusev zostávajú

Dvadsaťšesťročný útočník Sergej Kalinin je novou posilou úradujúceho víťaza KHL. Posledné dve sezóny strávil v tíme New Jersey Devils, za ktorý odohral spolu 121 zápasov so ziskom 19 bodov. Majster sveta z roku 2014 pôsobil predošlých päť ročníkov v klube z jeho rodného mesta, Avangard Omsk. Ten však jeho práva vymenil do Petrohradu v apríli tohto roka. V KHL už má na konte 213 duelov so ziskom 69 bodov.


Hviezdny útočník Iľja Kovaľčuk napokon zostane v KHL ešte minimálne rok. S Petrohradom podpísal ako voľný hráč ročný kontrakt, po ktorom sa bude môcť jednoduchšie vrátiť do NHL. V ostatnej sezóne bol staronový kapitán SKA druhý najproduktívnejším hráčom so 78 bodmi v 60 zápasoch. Tím doviedol k druhému Gagarinovmu poháru za tri roky.



Dvadsaťpäťročný krídelník Nikita Gusev napokon nepôjde do NHL. S Petrohradom predĺžil zmluvu o dva roky. Ako voľný hráč patril novému tímu Vegas Golden Knights, ktorý získal jeho práva koncom júna od Tampy Bay. Čerstvý víťaz Gagarinovho pohára a bronzový medailista z MS odohral v KHL už 275 zápasov so ziskom 188 bodov aj v dresoch Jugry, Chabarovsku a CSKA Moskva.


SKA získalo v pondelok aj hráčske práva hviezdneho útočníka Jevgenija Kuznecova od Čeľabinsku za finančnú protihodnotu. Do KHL sa však tak skoro nevráti, keďže v nedeľu podpísal novú osemročnú zmluvu v hodnote 62,4 milióna dolárov s tímom Washington Capitals.



Minsk má nového trénera i brankára

Novým hlavným trénerom tímu Dinamo Minsk bude 39-ročný niekdajší útočník Gordie Dwyer, ktorý v posledných dvoch sezónach viedol Medveščak Záhreb. Neskôr trénoval HC Ambri-Piotta vo švajčiarskej NLA a bol asistentom trénera Kanady pri víťazstve na Spenglerovom pohári. Ako hráč absolvoval 108 zápasov NHL v troch kluboch.


Minsk získal aj zaujímavé meno do bránkoviska. Z NHL prilákal 29-ročného Švéda Jhonasa Enrotha, s ktorým podpísal ročnú zmluvu. Rodák zo Štokholmu odchytal v zámorí sedem sezón v dresoch Buffala, Dallasu, Los Angeles a Toronta. Predtým pôsobil v Södertälje z domácej SHL. V roku 2013 sa stal majstrom sveta a o rok neskôr získal striebro na ZOH v Soči.


Tím z hlavného mesta Bieloruska už nebude môcť počítať so službami kanadského útočníka Matta Ellisona. Po troch rokoch ho vymení za Magnitogorsk, ktorý bude jeho šiestym klubom v KHL. V lige už odohral 422 zápasov so ziskom 334 bodov, pričom v roku 2010 si s Balašichou zahral vo finále Gagarinovho pohára. V posledných dvoch sezónach bol účastníkom Zápasu hviezd.



Riga priviedla brankára z NHL

Tridsaťročný kanadský brankár Justin Peters končí po siedmich sezónach svoje pôsobenie v NHL. Jeho novým domovom bude hlavné mesto Lotyšska, kde bude od budúceho ročníka chytať za Dinamo Riga. V zámorskej profilige absolvoval takmer 100 zápasov v dresoch Arizony, Caroliny a Washingtonu.

Traktor si udržal lídra produktivity

Tridsačťjedenročný kanadský útočník Paul Szczechura zostane v tíme Traktor Čeľabinsk aj druhý rok. V uplynulej sezóne bol jeho najproduktívnejším hráčom so 41 bodmi (14+27) v 60 zápasoch. V KHL už odohral 259 duelov aj za Minsk, Rigu a Lev Praha. V zámorskej NHL predtým absolvoval 92 zápasov za Buffalo a Tampu Bay Lightning.


Kunlun získal šampióna KHL

Kanadský útočník Wojtek Wolski opúšťa po dvoch sezónach Metallurg Magnitogorsk, s ktorým vlani vyhral Gagarinov pohár. Tridsaťjedenročný rodák z poľského Zabrze odohral v KHL už 179 duelov aj za Nižný Novgorod. Predtým absolvoval 451 zápasov v NHL v dresoch piatich klubov. Draftovalo ho Colorado v roku 2004 z 21. pozície.

Wolski sa presťahuje do Pekingu, kde sa opäť stretne s hlavným trénerom Mikeom Keenanom, ktorý ho priviedol do Magnitogorska. Obaja začnú novú etapu kariéry v tíme Red Star Kunlun, ktorý po úspešnom vstupe do KHL prechádza prestavbou.

Do hlavného mesta Číny smeruje aj 29-ročný útočník Matt Fratin, ktorý má za sebou 135 zápasov NHL za Toronto, Los Angeles a Columbus. Rodák z Edmontonu strávil posledné dve sezóny v nižšej AHL, kde už odohral 228 duelov. V Kunlune sa pridá k ďalším niekdajším „NHL-károm" – napríklad Wolski, Brandon Yip, Magnus Hellberg, Brett Bellemore, Alexej Kosticyn či Andrej Ponikarovskij.

Scrivens mení pôsobisko v rámci KHL

Tridsaťročný kanadský brankár Ben Scrivens má za sebou prvý ročník v KHL v drese Dinama Minsk. V tej druhej už bude chytať za Salavat Julajev Ufa. V ostatnej sezóne bol oporou bieloruského tímu. V 55 dueloch mal úspešnosť zákrokov 91,8 % a priemerom 2,28 inkasovaného gólu. Do Ruska z NHL, kde chytal ako brankárska dvojka za Toronto, Edmonton, Los Angeles a Montreal.


Togliatti si udržalo najlepšieho hráča

Krídelník Nikita Filatov zostane v Togliatti aj druhý rok. V predošlej sezóne bol lídrom Lady s 19 gólmi i 40 bodmi v 57 zápasoch. Dvadsaťsedemročný Moskovčan bol dradtovou šestkou v roku 2008, no v NHL odohral iba 53 duelov za Columbus. V KHL už absolvoval 251 zápasov aj za Ufu, Jugru, Torpedo, Admiral a Dynamo Moskva.


Jokerit si upísal Tolvanena, Gilroya i Jensena

Ešte len 18-ročný fínsky útočník Eeli Tolvanen odohrá svoju prvú sezónu medzi mužmi v tíme Jokerit Helsinki. Ten si ho upísal na jeden rok. Predošlé dva strávil v americkej USHL a na tohtoročnom drafte NHL si ho vybral tím Nashville Predators z celkového 30. miesta.


Helsinský tím si v sobotu upísal na jeden rok aj 32-ročného amerického obrancu Matta Gilroya. S 38 bodmi v 57 zápasoch bol druhým najproduktívnejším zadákom ostatnej sezóny KHL. Posledné dva roky strávil v klube Spartak Moskva, predtým hral za Atlant. Do Ruska prišiel po piatich ročníkoch v NHL, v ktorej absolvoval 225 duelov za NY Rangers, Tampu Bay, Ottawu a Floridu.


Gilroy sa postaral o vtipný moment počas ostatných súťaží zručností v rámci Víkendu hviezd KHL. Brankárovi Igorovi Bobkovi akože zaplatil 100 dolárov, aby mu nechal streliť gól:


Jokerit získal aj tretiu posilu do útoku. Zo zámoria do? prichádza 24-ročný dánsky krídelník Nicklas Jensen, ktorý s ním podpísal ročný kontrakt s opciou na ďalší rok. V ostatnej sezóne NHL si zahral za New York Rangers, no väčšinu času trávil v nižšej AHL. Predtým si obliekal aj dres Vancouveru, ktorý ho draftoval v roku 2011 z 29. miesta. Počas výluky v NHL v ročníku 2012/13 pôsobil vo švédskej SHL. Jeho hráčske práva v KHL vlastnila Ufa, ktorý ich koncom apríla vymenila do Helsínk.


Zaripov opúšťa Magnitogorsk!

Magnitka prichádza o jednu z najväčších hviezd a 4-násobného víťaza Gagarinovho pohára. Tridsaťšesťročný krídelník Danis Zaripov sa po štyroch rokoch vracia do Kazane, s ktorou vyhral prvé dva ročníky KHL. Strávil v nej až 12 sezón, vrátane piatich ešte v ruskej lige. Trojnásobný majster sveta sa dohodol s Ak Bars na dvojročnej zmluve. V KHL už odohral 476 zápasov so ziskom 451 bodov. Najlepší strelec ostatného play-off vyhral tituly v rokoch 2009, 2010, 2014 a 2016.

Zaripov je historicky druhý v počte odohraných zápasov v KHL (603) i strelených gólov (254) a tretí v počte bodov (565), vrátane play-off. Lídrom vo všetkých štatistikách nie je nik iný ako jeho doterajší spoluhráč a kapitán Metallurgu Sergej Moziakin.


Kaza? si oficiálne upísala útočníka z NHL

Tím Ak Bars Kaza? podpísal dvojročnú zmluvu so švédskym útočníkom Antonom Landerom, ktorého odchod z NHL bol oznámený už koncom mája. Dvadsaťšesťročný center má za sebou šesť sezón v drese Edmontonu Oilers, počas ktorých odohral 215 zápasov so ziskom 35 bodov. Predtým absolvoval takmer 200 duelov v domácej SHL za jeho materský klub Timrä IK.


Najlepší obranca KHL zostáva v Astane

Tím Barys Astana predĺžil spoluprácu s Kevinom Dallmanom o dva roky. Už 36-ročný reprezentant Kazachstanu je najproduktívnejším obrancom v histórii KHL s 345 bodmi v 462 zápasoch. Sedem sezón strávil v Astane, prvé štyri ako kapitán, a dve v Petrohrade. Šesťnásobný účastník Zápasu hviezd KHL odohral predtým 154 duelov v NHL za Boston, St. Louis a Los Angeles.


Frolov sa sťahuje z Nižného Novgorodu

Tridsaťpäťročný útočník Alexander Frolov po dvoch rokov opúšťa Torpedo Nižný Novgorod a mieri do Chabarovska. Moskovský rodák má za sebou 233 zápasov v KHL aj za CSKA a Omsk so ziskom 122 bodov. Predtým absolvoval 579 duelov NHL, všetky v drese Los Angeles Kings. V roku 20089 sa stal majstrom sveta a v roku 2012 si zahral v Zápase hviezd KHL.


Dynamo Moskva si udržalo lídra produktivity

Tím Dynamo Moskva prechádza prestavbou po nedávnych problémoch vo vedení. Dobrým znakom toho, že by mal pokračovať v súťaži, je podpis novej dvojročnej zmluvy s 31-ročným útočníkom Martinšom Karsumsom. Rodák z Rigy bol v sezóne 2016/17 lídrom produktivity Dynama s 34 bodmi v 52 zápasoch. V Moskve strávil posledné štyri roky. Účastník Zápasu hviezd KHL 2012 absolvoval v súťaži už vyše 300 duelov aj v drese Dinama Riga.


Moskovské Dynamo, ktoré získalo Gagarinov pohár v rokoch 2012 a 2013, medzitým podpísalo nové kontrakty už s 27 hráčmi. Po razii v jeho sídle pritom muselo anulovať zmluvy so všetkými 42 hráčmi. Niektorí si už našli iné pôsobisko.


Dynamo si udržalo aj Andreja Kutejkina, s ktorým tiež podpísalo dvojročnú zmluvu. Tridsaťdvaročný obranca bol do tímu vymenený v ostatnej sezóne z Omska. V 22 zápasoch stihol nazbierať deväť bodov. V play-off zažiaril tromi rovnakými gólmi zo stredného pásma. V KHL už odohral takmer 300 duelov a získal dva Gagarinove poháre (2011 s Ufou a 2015 s Petrohradom).


Prvou veľkou posilou Dynama je kanadský útočník Dustin Boyd, ktorý po šiestich sezónach odchádza z Astany. V KHL už 31-ročný reprezentant Kazachstanu odohral 332 zápasov so ziskom 237 bodov, vrátane play-off, všetky v drese Barysu. Predtým absolvoval 220 duelov v NHL za Calgary, Nashville a Montreal.


Omsk získal útočníka zo Soči

Tím Avangard Omsk si upísal 26-ročného švédskeho krídelníka Andrého Peterssona, ktorý odohral posledné tri sezóny za Soči. Boli to jeho prvé tri roky v KHL po tom, čo absolvoval jeden duel v NHL a ďalších takmer 150 v nižšej AHL. V roku 2008 vyhral Hlinkov memoriál a o dva roky neskôr domácu SHL. Dvakrát si zahral v Zápase hviezd KHL a na konte má aj tri medaily z MS hráčov do 18 a do 20 rokov.


Do Kazane prichádza skúsený obranca z NHL

Ak Bars Kaza? podpísala dvojročnú zmluvu s 38-ročným obrancom Andrejom Markovom, ktorý opúšťa NHL po 15 sezónach v tíme Montreal Canadiens. V 990 zápasoch nazbieral 572 bodov a 505 trestných minút, no po minulom ročníku sa stal voľným hráčom a nedohodol sa s klubom na ďalšej spolupráci. Majster sveta z roku 2008 odohral v KHL zatiaľ iba 21 duelov počas poslednej výluky v NHL za Viťaz a zahral si aj v zápase hviezd.

Pozri aj:
Markov oficiálne podpísal zmluvu s Kaza?ou


PRIEBEŽNE DOPĹŇAME...


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku
Dôležité termíny
Majstrovstvá sveta juniorov
26. decembra 2022 - 5. januára 2023

CHL/NHL Top Prospects Game
25. januára 2023

Vstupný draft NHL
28. a 29. júna 2023
SlovakKHL.sk je portál, ktorý od roku 2010 poskytoval spravodajstvo z KHL zamerané predovšetkým na slovenských hráčov. Od februára 2022 pokrýva mladé slovenské nádeje v popredných zámorských ligách.

© 2010 - 2024 SlovakKHL.sk

Facebook
SlovakKHL.sk
TOPlist