Vyhľadávanie
Správy

KHL rozdávala výročné ocenenia. Dve získala mladá hviezda z CSKA!

Autor: Marián Masaryk  /   28. mája 2019

V utorok 28. mája sa oficiálne skončila 11. sezóna KHL odovzdaním výročných ocenení jej najlepším hráčom. Dve ceny si odniesol mladý útočník CSKA, úradujúceho víťaza Gagarinovho pohára. Moskovský tím mal dvoch hráčov v Zostave roka a nazbieral najviac trofejí.

Neoceniteľný hráč: Kirill Kaprizov (CSKA Moskva)

Dvadsaťdvaročný krídelník odohral životnú sezónu, jeho piatu v KHL. Vytvoril si osobné maximá s 57 zápasmi v základnej časti, 30 gólmi i 51 bodmi. V play-off bol jedným z ťahú?ov šampióna so 14 bodmi (4+10) v 14 dueloch. Už po štvrtýkrát si zahral v Zápase hviezd. Na nedávnych MS na Slovensku pomohol Rusku k zisku bronzu dvoma gólmi.


Tréner roka: Igor Nikitin (CSKA Moskva)

Štyridsaťšesťročný rodák z Kazachstanu stál na lavičke CSKA v piatej sezóne (v druhej ako hlavný tréner) a tretíkrát sa s ním dostal do finále. Podarilo sa mu v ?om získať svoj prvý Gagarinov pohár. V druhom roku po sebe ho tiež zvolili za trénera jedného z tímov v Zápase hviezd. Ako asistent trénera ruskej reprezentácie sa už stal dvakrát majstrom sveta a vlani aj olympijským víťazom.

Článok pokračuje pod reklamou



Obranca roka: Darren Dietz (Barys Nur-Sultan)

Dvadsaťpäťročný rodák z Kanady ovládol štatistiky obrancov s 15 gólmi, 38 asistenciami i 53 bodmi v 62 zápasoch základnej časti. V 11 dueloch play-off zaznamenal tri góly a asistenciu. V jeho druhej sezóne v KHL sa dostal aj do Zápasu hviezd. Na tohtoročných MS Divízie 1A pomohol Kazachstanu vrátiť sa späť medzi elitu ako najlepší obranca turnaja s priemerom bodu na zápas.


Brankár roka: Juha Metsola (Salavat Julajev Ufa)

Tridsaťročný rodák z fínskeho Tampere odchytal v jeho prvej sezóne za Ufu 48 duelov v základnej časti (25 výhier) a ďalších 17 na ceste do konferenčného finále (10 výhier). V play-off mal najvyššiu úspešnosť zákrokov v lige (95,6 %). Druhýkrát si zachytal v Zápase hviezd. V KHL už absolvoval aj tri ročníky v drese Chabarovska. Predtým sa stal štyrikrát vicemajstrom Liigy, pričom v roku 2015 dostal cenu Urpa Ylönena pre najlepšieho brankára súťaže.


Nováčik roka: Iľja Konovalov (Lokomotiv Jaroslavľ)

Dvadsaťročný brankár zažil skvelú prvú plnú sezónu v KHL ako čerstvý šampión a najužitočnejší hráč play-off v juniorskej MHL. V základnej časti odchytal 45 zápasov, z ktorých 25 vyhral. S 10 čistými kontami patril medzi ligových lídrov. V ôsmich dueloch play-off vychytal tri víťazstvá a jednu nulu. Počas sezóny ho päťkrát vyhlásili za nováčika týžd?a, dvakrát za nováčika mesiaca, dvakrát za brankára týžd?a a raz za brankára mesiaca.


Líder bodovania: Nikita Gusev (SKA Petrohrad)

Dvadsaťšesťročný ruský krídelník ovládol základnú časť so 65 prihrávkami a 82 bodmi v 62 zápasoch. V 18 dueloch play-off nazbieral 19 bodov (9+10), ale SKA vyradil v konferenčnom finále majster z Moskvy. V súčasnosti už útočník Vegas Golden Knights (NHL) opúšťa KHL so 400 bodmi v 458 zápasoch ako víťaz Gagarinovho pohára (2017) a držiteľ Zlatej hokejky (2018). Vlani sa stal olympijským šampiónom a na MS 2019 na Slovensku pomohol Rusku získať bronz so 16 bodmi (4+12).


Najlepší strelec: Kirill Kaprizov (CSKA Moskva)

Rodák z Novokuznecka ako jediný pokoril 30-gólovú métu, keď strelil presne 30 gólov v 57 zápasoch základnej časti. Ligu ovládol aj s 11 víťaznými gólmi. V jeho doterajších 279 zápasoch v KHL, vrátane play-off, nastrieľal už 89 gólov (9 v play-off).


All-Star tím sezóny (Zlatá prilba)

Zostava sezóny: Juha Metsola (Salavat Julajev Ufa) – Nikita Nesterov (CSKA Moskva), Darren Dietz (Barys Nur-Sultan) – Teemu Hartikainen (Salavat Julajev Ufa), Michail Grigorenko (CSKA Moskva), Iľja Michejev (Avangard Omsk)
Grigorenko bol najlepším hráčom play-off, ktoré ovládol s 13 gólmi a 21 bodmi na ceste za titulom. Jeho spoluhráč Nesterov bol druhým najproduktívnejším obrancom vyraďovacích bojov s 11 bodmi (2+9). Hartikainen skončil v produktivite play-off druhý (8+13), ale bol najlepším hráčom so 14 plusovými bodmi. Michejev pomohol Omsku postúpiť do finále s 11 bodmi v 13 dueloch play-off. Dva z jeho štyroch gólov boli víťazné, tri presilovkové.


Najužitočnejší hráč play-off: Iľja Sorokin (CSKA Moskva)

Dvadsaťtriročný brankár odchytal v play-off 20 zápasov s úspešnosťou zákrokov 94,7 %. Zaznamenal v ?om najviac čistých kônt (5) a najnižší priemer inkasovaných gólov (1,19). V základnej časti vychytal 11 núl v 40 dueloch, najviac v lige. Vo finále dokonca vynuloval Omsk v dvoch zápasoch po sebe.

GM roka: Igor Jesmantovič (CSKA Moskva)

Podľa očakávaní získal cenu pre najlepšieho generálneho manažéra sezóny 53-ročný Rus, ktorý pracuje vo vedení CSKA od sezóny 2012/13. Klub ovládol štyri z posledných piatich základných častí a hral vo finále v troch z ostatných štyroch sezón. Tento rok sa dočkal prvého Gagarinovho pohára.

Gimajevova cena: Alexander Popov (CSKA Moskva)

Ocenenie za oddanosť k hokeju získal 38-ročný útočník, ktorý sa na sklonku kariéry dočkal zisku Gagarinovho pohára. V Ruskej superlige a KHL už dokopy odohral 1 035 zápasov od sezóny 1998/99. Posledné tri roky hrával za CSKA a celú predošlú kariéru za Omsk, s ktorým v roku 2004 vyhral ruský titul. Je aj majstrom sveta z roku 2012 a účastníkom Zápasu hviezd KHL 2014.

Cena Vselovoda Bobrova (SKA Petrohrad)

Ocenenie za najvyšší počet strelených gólov v sezóne si odniesol už tretí rok po sebe Petrohrad, ktorý rovnako ako vlani vypadol v konferenčnom finále. Jeho strelecký rekord je stále 315 strelených gólov z ročníka 2016/17.

Hráčka sezóny: Anna Prugovová (Agidel Ufa)

Dvadsaťpäťročná rodáčka z Chabarovska žiarila aj v jej tretej sezóne v drese Agidelu Ufa zo ženskej najvyššej súťaže v Rusku. Druhýkrát sa dostala do Zápasu hviezd a ligu ovládla s 9 deviatimi čistými kontami, ako aj s priemerom 1,72 inkasovaného gólu v 36 zápasoch. V roku 2018 sa tešila z majstrovského titulu spolu so slovenskou útočníčkou Nicol Čupkovou. Tá sa dokonca tento rok predstavila medzi mužmi v Zápase hviezd KHL.





Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku
Dôležité termíny
Majstrovstvá sveta juniorov
26. decembra 2022 - 5. januára 2023

CHL/NHL Top Prospects Game
25. januára 2023

Vstupný draft NHL
28. a 29. júna 2023
SlovakKHL.sk je portál, ktorý od roku 2010 poskytoval spravodajstvo z KHL zamerané predovšetkým na slovenských hráčov. Od februára 2022 pokrýva mladé slovenské nádeje v popredných zámorských ligách.

© 2010 - 2024 SlovakKHL.sk

Facebook
SlovakKHL.sk
TOPlist