Vyhľadávanie
Slováci v KHL

Čínsky Kunlun: Experiment, ktorý sa vydaril + video

Autor: Marián Masaryk  /   03. marca 2017

Keď KHL pred rokom oznámila, že sa k nej pripojí klub z Číny, mnohí boli skeptickí. Málokto však očakával, že zlepenec hráčov z niekoľkých krajín postúpi hneď v prvej sezóne do play-off.

Tím z hlavného mesta Peking vznikol len minulý rok ako experiment, ktorý však dopadol viac než dobre. Napriek tomu, že vedenie spolu s ruským trénerom Vladimirom Jurzinovom mladším nezlákalo žiadne veľké hviezdy, poskladalo vyváženú a súdržnú zostavu. Tvoria ju hráči z ôsmich krajín, pôvodom Čí?ania sú len dvaja.

Pozri aj:
Marcinko prihral na prvý gól Čí?ana v KHL + video

Článok pokračuje pod reklamou


Jeden z nich, rodený Kanaďan Zach Yuen, sa zapísal do histórie krajiny svojich predkov niekoľkokrát. Zaznamenal prvý bod aj gól Čí?ana v základnej časti i v play-off KHL. Najľudnatejšia krajina sveta sa stala deviatou, do ktorej pôvodne ruská liga zavítala. Domáce zápasy hráva Kunlun v LeSports Center s kapacitou 14 000 divákov.

„Červená hviezda“ Kunlun okamžite vzbudila pozornosť, keď vyhrala svoj premiérový zápas v súťaži. V prvý septembrový de? zdolala Chabarovsk 2:1. Prvú prehru utrpela až v treťom dueli, 2. októbra prvýkrát neinkasovala ani gól pri výhre 1:0 nad Spartakom Moskva.

Pozri aj:
Kunlun úspešne debutoval v KHL. V jeho prvom góle mali prsty obaja Slováci + video
Kunlun zaznamenal historicky prvé čisté konto + video

Kunlun zo 60 zápasov základnej časti vyhral 28 a do play-off postúpil s 83 bodmi z posledného ôsmeho miesta vo Východnej konferencii. V prvom kole tak narazil na obhajcu titulu z Magnitogorska. Úvodné tri zápasy série prehral, ale v druhom domácom predsa zaznamenal historický triumf (3:1).

Pozri aj:
Bakoš skóroval, Kunlun vyhral svoj prvý zápas v play-off KHL! + video

Nováčik sa napokon s debutovým ročníkom rozlúčil po päťzápasovej sérii (1-4) s celkovým skóre 12:21. Zanechal však dobrý dojem a zavrel ústa všetkým neprajníkom. Na prvú výhru napríklad stále čaká aj Slovan Bratislava, ktorý hral v play-off dvakrát (bilancia 0-8). Mnohé tradičné ruské tímy sa do? v rámci KHL ešte ani nedostali.


Slovákov môže tešiť, že pri zrode nového klubu v deviatej sezóne nadnárodnej ligy stáli dvaja ich krajania. Útočníci Martin Bakoš a Tomáš Marcinko patrili medzi kľúčových hráčov tímu.

Bakoš bol piatym najproduktívnejším hráčom Kunlunu s 22 bodmi v 47 zápasoch. Zvyšných 13 vynechal pre zranenie. S 11 gólmi bol tretím najlepším strelcom. V play-off si pripísal jeden gól, jeho prvý bod v bojoch o Gagarinov pohár.

Marcinkovi patrila v jeho prvej sezóne v KHL siedma pozícia v tímovej produktivite s 18 bodmi, pričom odohral všetkých 60 duelov. S 13 asistenciami bol štvrtým najlepším nahrávačom a zaradil sa medzi najdôležitejších hráčov na vhadzovaniach. V play-off nazbieral dve asistencie.

Verme, že druhá sezóna Kunlunu v KHL bude ešte úspešnejšia ako prvá nielen pre celý tím, ale aj pre dvojicu Slovákov.

Niektoré míľniky Kunlunu v KHL – 1. gól:


Prvý domáci gól:


Prvé víťazstvo:


A bonus na záver – dôkaz, že hokej sa v Číne stále len udomác?uje:



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku
Dôležité termíny
Majstrovstvá sveta juniorov
26. decembra 2022 - 5. januára 2023

CHL/NHL Top Prospects Game
25. januára 2023

Vstupný draft NHL
28. a 29. júna 2023
SlovakKHL.sk je portál, ktorý od roku 2010 poskytoval spravodajstvo z KHL zamerané predovšetkým na slovenských hráčov. Od februára 2022 pokrýva mladé slovenské nádeje v popredných zámorských ligách.

© 2010 - 2024 SlovakKHL.sk

Facebook
SlovakKHL.sk
TOPlist