Vyhľadávanie
Správy

Zaujímavé štatistiky a rekordy 9. ročníka KHL! + video

Autor: Marián Masaryk  /   23. apríla 2017

Deviaty ročník Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) sa minulý týžde? skončil. Pozrite si výber zaujímavých štatistík, faktov či rekordov, ktoré priniesol.

Zaujímavosť na úvod: ani jedna z 15. sérií tohtoročného play-off sa nehrala na sedem zápasov (výsledok 4-3), čo sa stalo prvýkrát v histórii KHL.

Rekordný šampión

Petrohrad vytvoril na ceste za svojím druhým titulom za posledné tri roky niekoľko ligových rekordov:
– v celom play-off prehral iba 2 zápasy z 18 (2:3 PP v 1. zápase 2. kola proti Dynamu Moskva, 1:3 v 2. zápase finále s Magnitkou)
– priemer 3,667 streleného gólu na zápas je najvyšší v histórii play-off KHL (jeho 66 gólov je druhý najvyšší počet, rekord naďalej drží Čeľabinsk so 68 gólmi z roku 2013)
– Oleg Znaroks vyhral ako prvý tréner 3. Gagarinov pohár (prvé dva z Dynamom Moskva v rokoch 2012 a 2013)

Článok pokračuje pod reklamou


Pozri aj:
Plotnikov: Niet pochýb o tom, že sme vyhrali zaslúžene + video

Obhajca ovládol individuálne štatistiky

Hráči Magnitogorska síce prehrali vo finále, ale ovládli väčšinu individuálnych štatistík v play-off i v základnej časti. Tu sú niektoré z nich:
– Danis Zaripov vyrovnal rekord KHL s 15 gólmi v play-off a vytvoril nový s 3 hetrikmi
– Chris Lee vyrovnal rekord play-off s 20 asistenciami (vytvoril ho Sergej Moziakin v roku 2014), no stanovil s nimi nové maximum pre obrancov
– brankár Vasilij Košečkin zaznamenal rekordnú úspešnosť zákrokov na úrovni 94,3 % v 17 zápasoch (najvyššia v play-off) a stal sa najužitočnejším hráčom play-off
– Moziakin vytvoril nové rekordy základnej časti so 48 gólmi a 85 bodmi. Spolu s play-off nazbieral v sezóne 109 bodov (55+54), čo je jeho nové maximum. Zaznamenal tiež míľniky 700 bodov v KHL a 1 000 bodov v kariére. Je historickým lídrom KHL v počte zápasov (611), gólov (342), asistencií (397) i bodov (739).

Pozri aj:
Bolí to, povedal po finálovej prehre najužitočnejší hráč play-off + video
Rekordér Moziakin pokoril neuveriteľnú métu! + video
Moziakin rozhodol o výhre obhajcu a dosiahol ďalší míľnik + video
Zaripov opäť strelil hetrik, Moziakin vytvoril ďalší rekord KHL! + video

Zahanbení brankári

Senzáciou play-off sa stal Andrej Kuteikin z Dynama Moskva, ktorý strelil tri góly od červenej čiary, t.j. zo stredu klziska. Dva z nich zaznamenal v dvoch zápasoch po sebe proti Petrohradu, prvý proti Nižnému Novgorodu. Vo finále ho napodobnil Andrej Zubarev z SKA, ktorý to dokázal v treťom zápase proti Magnitke. Tri zo štyroch týchto gólov pritom inkasovali dvaja najlepší brankári play-off – Mikko Koskinen (2) a Košečkin (1).


Najsledovanejšia sezóna

V deviatej sezóne KHL sa odohralo 870 zápasov základnej časti a spolu s play-off 944 počas 237 dní. Sledovanosť v televízii i návštevnosť štadiónov dosiahla rekordné čísla. Spolu si prišlo pozrieť zápasy viac než 6 miliónov divákov.

V tomto ohľade patrí medzi najlepších v lige jediný slovenský zástupca, tím Slovan Bratislava, ktorý mal priemer 9 104 divákov na zápas. Štadión Ondreja Nepelu má pritom kapacitu 10 055 miest. Išlo teda o 90,54-percentné zaplnenie kapacity a nárast o 2,8 % oproti predošlému ročníku.


Rekordný Víkend hviezd

V tomto roku sa uskutočnil Víkend hviezd v novom formáte zvanom Týžde? hviezd KHL. Tradične sa uskutočnili súťaže zručností a potom trojzápasový Turnaj hviezd. Novinkou bol turnaj juniorov, ktorého najlepší hráči si mohli zahrať s najväčšími hviezdami v exhibícii.

Slovan v nej zastupoval Jonathan Cheechoo, ktorý hral za tím Bobrovovej divízie s Iľjom Kovaľčukom i Pavlom Daciukom. Do finále sa však nedostali. Súťaže zručností priniesli aj jeden rekordný zápis. Postaral sa o? rýchlik Enver Lisin z Ufy, ktorý obkrúžil klzisko za skvelých 12,45 sekundy. Videli sme tiež veľa krásnych gólov a efektných samostatných nájazdov.

Pozri aj:
Víkend hviezd: Súťaže zručností s rekordom + video
VIDEO: Cheechoo v Zápase hviezd KHL nebodoval, Kozun s čistým hetrikom

Úspešný vstup Číny do KHL

Čínsky klub Kunlun Red Star z Pekingu dokázal vo svojej premiérovej sezóne postúpiť do play-off z ôsmeho miesta Východnej konferencie. V prvom kole prekvapil obhajcu titulu, ktorého raz zdolal. Bola to jediná prehra Magnitky až do finále. Tím zložený z hráčov viacerých národností (vrátane Martna Bakoša a Tomáša Marcinka) bude pokračovať aj v 10. sezóne už so skúseným a úspešným trénerom Mikeom Keenanom.

Pozri aj:
Čínsky Kunlun: Experiment, ktorý sa vydaril + video

Čo prinesie nový ročník?

Nadnárodnú súťaž čaká jubilejný 10. ročník, v ktorom už neuvidíme chorvátsky tím Medveščak Záhreb. Odohral v nej štyri sezóny, pričom do play-off postúpil len v tej prvej (2013/14, vypadol v 1. kole). Predtým pôsobil štyri roky v rakúskej EBEL, kam sa opäť vracia. Jeho dres si v sezóne 2016/17 obliekol aj jeden Slovák. Obranca Lukáš Kozák za? odohral 14 zápasov s bilanciou gól a asistencia.

Vydarený vstup do KHL zažil obranca Michal Čajkovský, ktorý nazbieral slušných 15 bodov za 5 gólov a 10 prihrávok v 20 zápasoch za Avtomobilist Jekaterinburg. Zahral si s ním aj na prestížnom Spenglerovom pohári (najstarší hokejový turnaj sveta), kde v troch dueloch raz skóroval.

Svoju šiestu sezónu by mal v KHL absolvovať Slovan, ktorý trápili finančné problémy. V play-off hral zatiaľ dvakrát, no vždy vypadol v prvom kole po postupe z ôsmeho miesta Západnej konferencie a nevyhral ani jeden zápas. V roku 2013 ho po štyroch dueloch vyradil úradujúci šampión Dynamo Moskva, v roku 2016 rovnakým spôsobom CSKA Moskva.

Pozri aj:
?íha zhodnotil sezónu: Pokazili nám ju zranenia

Desiaty ročník KHL odštartuje už 21. augusta 2017 tradičným súbojom tohtoročných finalistov Gagarinovho pohára.

Zdroje: SlovakKHL.sk, oficiálny web KHL


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku
Dôležité termíny
Majstrovstvá sveta juniorov
26. decembra 2022 - 5. januára 2023

CHL/NHL Top Prospects Game
25. januára 2023

Vstupný draft NHL
28. a 29. júna 2023
SlovakKHL.sk je portál, ktorý od roku 2010 poskytoval spravodajstvo z KHL zamerané predovšetkým na slovenských hráčov. Od februára 2022 pokrýva mladé slovenské nádeje v popredných zámorských ligách.

© 2010 - 2024 SlovakKHL.sk

Facebook
SlovakKHL.sk
TOPlist